Lahodná red velvet torta

Red velvet torta – na všedný deň aj na oslavu

Ak máte radi sladké dezerty a radi skúšate vždy niečo nové, určite vás zaujme originálna red velvet torta, ktorá je  na naše pomery nezvyčajná najmä svojou červenou farbou s veľkou kopou krémovej šľahačky na vrchu. Je to torta, ktorej história siaha do Ameriky do minulého storočia, kedy bola podávaná vo vychýrených cukrárňach v New Yorku a bola veľmi obľúbená najmä medzi vtedajšou smotánkou. Určite aj vás zaujme jemnou zamatovou textúrou, od ktorej vlastne pochádza aj jej názov – velvet, čo v angličtine znamená zamat. Ak ste túto tortu ešte nevideli v miestnych cukrárňach a radi by ste si ju pripravili sami doma, nie je to nič zložité, čo by ste nezvládli.

Dôležité sú kvalitné suroviny

Lahodná red velvet torta
Príprava red velvet torty doma

Ako pri každom recepte, dôležité je na prípravu red velvet torty pripraviť si kvalitné suroviny: 4 celé vajíčka, 400 g hladkej múky, kakao, lyžicu sódy bikarbóny, lyžicu octu, 80 g masla, 250 g práškového cukru, 150 ml oleja, 150 ml acidofilného mlieka, červené potravinárske farbivo, vanilkový extrakt. A teraz už môžete pristúpiť k samotnej príprave torty. Najskôr si riadne vyšľahajte cukor s maslom, pridajte k tomu vajíčka a oleja ďalej poriadne šľahajte. Pridajte múku, práškový cukor, sódu bikarbónu a kakao, premiešajte a ešte pridajte acidofilné mlieko a červené potravinárske farbivo. Hotové cesto vylejte do tortovej formy vystlanej papierom na pečenie a nechajte piecť vo vyhriatej rúre asi 45-50 minút pri teplote 180 stupňov Celzia. Cesto bude hotové vtedy, ak do neho pichnete špáradlo a nezostane mokré. Korpus následne nechajte vychladnúť a potom rozrežte na tri rovnako tenké časti. Na prípravu krému vyšľaháte mäkké maslo s cukrom až do peny a k zmesi pridajte olej. Keď je krém hotový, naneste ho na každý diel korpusu samostatne a uložte ich pekne rovnomerne na seba. Ideálne je, ak red velvet tortu necháte v chladničke dobre vychladnúť aspoň 3-4 hodiny, aby sa všetky chute krásne spojili. Nakoniec navrch naukladajte čerstvé jahody alebo akékoľvek ovocie, ktoré máte radi a torta je hotová. Je to ideálny dezert na akúkoľvek príležitosť, či už na rodinnú oslavu alebo na bežnú nedeľu ku kávičke. Ak vás tento recept zaujal a chcete sa o red velvet torte dozvedieť viac, zájdite na stránku https://www.sweet-family.sk/