Makovnik je zdravý

Makovník je sladký a najmä zdravý koláč

Ponuka receptov je neobmedzená a doslova nekonečná. Na svete existuje neskutočne veľa potravín, obilnín, ovocia a zeleniny, druhov mäsa či rôznych výrobkov. Ich vzájomným kombinovaním vznikajú nové chute, nové recepty a inšpirácie. Kým niekto musí mať každý deň mäso, iný zase preferuje vegetariánske jedlá a mnohí zbožňujú sladké a musia ho mať na tanieri každý deň. Práve z poslednej kategórie je dôležité, aby si konzumenti sladkého dali záležať na výživovej hodnote jedla, ktoré konzumujú. Aby do svojho tela nedodávali iba cukor, ktorý im síce dodá energiu, ale je fajn ak prijímajú aj zdroje rôznych výživových hodnôt. A práve k takým jedlám patrí makovnik. Je chutný, sladký a zároveň podporuje vaše zdravie vďaka maku, ktorý je fantastickým zdrojom rôznych zdraviu prospešných látok.

Pochutnajte si na makovníku v akúkoľvek hodinu dňa 

Makovnik je pochúťka pre každého
Mak je bohatý na minerály, je zdrojom vzácnych mastných kyselín, vápnika, kvalitných bielkovín.

Makovník svojim tvarom predstavuje jednoduchý závin, ktorý keď sa nakrája, tak sa šikovne hodí do každej ruky. Hovorí sa, že v jednoduchosti je krása a makovník je toho skvelým príkladom. Ulahodí vašim chutiam a zároveň vás zasýti. Je vhodný na raňajky, desiatu či olovrant, ako skvelý dezert, alebo aj ako hlavný chod či radi si na ňom môžete pochutnať večer s pohárom mlieka. Samotný závin môžete naplniť rôznymi plnkami. Najčastejšie sa používa mak, tvaroh a orechy a to buď samostatne alebo v kombinácii s višňami či hrozienkami. Všetky rôzne kombinácie spĺňajú atribúty chutného koláča, ktorý je plný zdravia. Základom chutného makovníka je nielen kvalitný mak, ale aj správne vypracované cesto, ktoré dodá koláču pocit nadýchanosti a zároveň mäkkosti. Makovník si môžete zakúpiť v každej pekárni, ktorá pečie tradične koláče, alebo si ho môžete upiecť doma. Ak sa to rozhodnete vyskúšať, zadovážte si overený recept, kvalitné suroviny a nezabúdajte na chuť do pečenia. Samotný postup nie je zložitý a ťažký, ale aby sa vám makovník vydaril postupujte presne podľa receptu. Jednoduchším a aj rýchlejším spôsobom ako sa dostať ku skvelému makovníku je jeho kúpa od šikovných pekárov.

Poznajte priaznivé účinky maku na vaše telo

Mak je bohatý na minerály, je zdrojom vzácnych mastných kyselín, vápnika, kvalitných bielkovín, priaznivo vplýva na nervový systém človeka, zdravie pohybového aparátu ako aj srdca. Benefity z jeho konzumácie sú mnohopočetné a preto by ste ho určite mali častejšie zaradiť do svojho jedálnička, napríklad aj v podobe makovníka. Ak chcete nájsť nové inšpirácie na chutné koláče navštívte internetovú stránku https://magazin.penam.sk/.